Виетнам

Виетнам е тропична стана, покрита с ранини, хълмове и покрити с гори с гъсти гори.

Около 40% от територията на Виетнам е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. Характерни ekskurzia-vietnamбозайници, срещащи се във Виетнам, са биволите, гибоните, леопардите, както и тигри и явански носорози.

В страната са създадени множество защитени територии, сред които са и шест биосферни резервата – Кангио, Каттиен, Катба, Умин, Донг Банг Сонг Хонг, Нгеан.

Виетнам е бързо развиваща се страна с традиции в селското стопанство. Днес икономическата дейност е съсредоточена в малки и средни частни предприятия, докато големите предприятия със стратегическа важност остават в държавни ръце.

Основен отрасъл е селското стопанство, като основна култура, която се отглежда по тези земи е оризът, а след него се нареждат батати, царевица и маниока. В животновъдството е застъпено развъждането на говеда и биволи, а риболовът по традиция е добре застъпен. Основа на промишленото производство е нефтената промишленост. Виетнам има голям запас от висококачествени въглища, а добивът на минерали и метали генерира.

Виетнаме една екзотична страна, която е изпълнена с многобройни природни забележителности.

Халонг Бей - заливът на спускащия се дракон. Това в превод означава името на това уникално красиво място, превърнало се в емблема на Виетнам. ЮНЕСКО включва тази природна забележителност в списъка за световно природно наследство. Около това райско кътче витае легенда, според която когато виетнамците били нападнати от китайски войници, се помолили на боговете и те им изпратили на помощ цяло семейство дракони. Драконите започнали да пускат скъпоценни камъни от въздуха, които след попадане в морето се превръщали в острови, които се събрали заедно и превърнали в защитна крепост, за да спрат нашествениците.

Мавзолея на Хо Ши Мин е друго бижу на Виетнам. Правилата при посещение на този архитектурен паметник са строги –фотоапарати и камери са забранени, влиза се само с дълъг панталон и в колона по двама.

Къщата, от която Хо Ши Мин е управлявал, се намира в близост до мавзолея. Тя предизвиква интерес със старите телефони с шайби, но най-вече с гаража и автомобилите, които водачът на революцията е използвал.

Тунелите Ку Чи са важна част от Виетнам, които в миналото са изиграли изключително важна роля в двете войни до 1975 г. Познат като „подземното село”, лабиринтът от тунели има обща дължина над 200 км. След посещение на спалните, общите помещения, убежищата и кухните, човек придобива много ясна представа за живота под земята.

Дананг е древна земя с културни традиции и изключителни природни забележителности. В Дананг задължително трябва да се посети известният музей Чам Скулптура, предлагащ уникалното скулптурно наследство на Югоизточна Азия.
Бившата политическа столица Хюе също е включена също в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Тринадесет императора от династия Нгуен са управлявали тук в периода от 1802 до 1945 г.

Спирки в една ползотворна туристическа обиколка на Виетнам задължително трябва да бъдат река Хуонг – т.нар. Парфюмираната река, както и пагодата Тиен Ми – пагодата на Небесната Майка, която е един от най-старите и красиви храмове в Хюе, построен през 1601 г.

Пристигнал веднъж в Императорския град, посетителят не бива да пропусне да посети Императорското национално училище, Пурпурният забранен град, Кулата със знамето, Дворецът на Висшата хармония, портата Нго Мон, Императорският театър – Дует Ди Дионг – най-старата виетнамска сцена, останала за поколенията, както и Императорската гробница на Кхай Дин.

Това не е всичко, но просто е трудно да се опише екзотиката, красотата, мистиката и духа на Виетнам – всичко това влиза във визитната картичка на тази интересна страна.


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах