Евия - островът с форма на Морско конче

21 Декември 2017 г.
Евия - островът с форма на Морско конче

Всяко кътче от този не много популярен сред българските туристи остров ще Ви впечатли, кътни селца и природни гледки, прекрасни плажове и условия за водни спортове са само част от магнетичното очарование на втория по големина гръцки остров (след Крит).

Столицата на острова е Халкида, като ако имате възможност задължително посетете Археологическия музей. Древната крепост от XV век. Тук можете да наблюдавате и уникално природно явления. В най-тесния пролив в света - Еврип (40м), на всеки 6 часа морската вода променя цвета си. Това се дължи на бързата смяна на течението, като за 8 минути водата спира движението си. За да се насладите на този феномен, препоръчваме да се качите на моста Негропонте (това е старото име на целия остров). Мостът, както и очарователната крайбрежна улица изпъстрена с множество кафенета и ресторанти са любимо място за среща на местните жители. Забележителности на града са и Червената къща – неокласическа сграда, кметството – известно със своята хармонична архитектура и венецианската крепост Карабабас на хълма Канитос, която предлага прекрасен изглед към града и залива Евойкос.
Разбира се Халкида не е само туристически забележителности. Тук са и чудесните плажове Агиос Минас, Астерия и Лиани Амос. Плажът Аликес е любимото място на младите жители и туристи. Тук са разположение много оживени барове и дискотеки.

Не пропускайте да посетите и град Еретрия. Някога това е бил от найголемите градове в древна Гърция. 8-5 в. пр. н. е. Тук са били едни от основните военоморски сили. Сега градът е считан за един от най-богатите археологически и райони на Евия и Гърция. Амфитеатъра (5 век пр.н.е.), храмовете на Дафнифорос Аполон, Дионисии, Димитра и Изида, „мозаечната къща“ с мозаечни подове датиращи от 4 век пр.н.е. и археологическият музей с важни находки от Еретрия, Магула, Амаринтос и Лефканти са места, които ще очароват всеки любител на археологията.
Съвремения град е предлага на своите гости таверни с невероятни морски специалитети, уютни кафенета, чисти плажове и оживен нощен живот.

На острова е и Едипсос (Edipsos) е един от най - древните балнеолечебни центрове в Европа с прочути лековити извори. Още много преди римската епоха хората там са лекували различни заболявания с вода от "Изворите на Херакъл". Днес разполага с охранявани плажове, хотели, апартаменти под наем, таверни, кафенета, барове.

Северната част на острова е покрита с гъсти гори и минерални извори. А на юг са прекрасните плажове, от които се открива гледка и към планинския масиф Дирфис.Ако се избрали Евия за вашата почивка, можете да видите нашите оферти за това кътче от рая.


 


Всички новини »
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах